Om att äta under graviditeten

27.10.2014 kl. 15:50

Jag börjar sakta lära mig reagera en liten stund före jag blir helt vrålhungrig. Det går nämligen snabbt o sen blir jag yr om jag inte får mat genast. En dålig kombo.

Börjar bli riktigt duktig på att äta, dessutom. "Hahaaa ja några extra kilon finns det ju att ta ifrån" tänker den där lilla sura rösten allra längst in i mig, den där sura rösten som jag gladeligen SKITER i under graviditeten och annars också nu för tiden. Skiter väl i om jag har några extra kilon. Jag är lycklig ändå. Jag är samma människa ändå. Idag ställde jag mig på vågen o tänkte "Yes, va bra, jag har inte gått ner ännu mera i vikt".

Jag har ju nämligen haft väldigt svårt att få i mig tillräckligt mycket mat de här senaste 16 veckorna, o trots att jag på rådgivningen vägde endast 1 kg mindre än inskrivningsvikten så har den åkt upp och ner. Så har min hunger också. Emellanåt är jag vrålhungrig men får inte i mig mer än ett par skivor Piimälimppu (Definitivt något av en hit hittills under denna graviditet, piimälimppu med oltermanniost på). Eller så känner jag ingen hunger alls men pinar ändå i mig frukt efter frukt för att få nånting i mig.

Vet inte egentligen varför jag skriver detta inlägg eller om nån alls kommer att bry sig, men känner just nu att jag är nöjd över att jag faktist har hållit min vikt o inte tappat fler kilon. Jag har ju inte mått illa alls (Halleluja) men hur enkelt är det att tvinga sig själv äta när man känner sig proppmätt efter en mandarin eller två? Och varför tror folk att det är okej att kommentera vad jag äter eller mitt utseende bara för att jag är gravid?

Kommentarer (5)
Jag äter ofta, men försöker att inte äta för stora portioner åt gången. Jag ligger också under inskrivningsvikten ännu, men har också en del kilon att ta av. Jag hoppas dock att jag börjar gå upp i vikt snart, det känns på nåt vis osäkert att gå ner då man "borde" gå upp - även fast alla säger att det inte är nån fara.

PS. Du är jättefin :)
Saragunmarie27.10.14 kl. 16:08
Jag är inte orolig för att tappa kilon, tycker bara det känns onödigt ;) Speciellt då vikten åker upp o ner, då man vissa dagar inte orkar nånting... Du är också jättefin! Tänk sån tur vi har att vi är såna snyggisar ;)
27.10.14 16:12
Folk borde sluta bry sig så mycket. Var och en märker väl själv vad man mår bra av. "If mommy's happy, everyone's happy", mamma vet bäst, så ät du vad du vill, och lyssna till din egen kropp. Den är gjord för att klara av att bära ett barn, och säger nog till då något är fel.
Och GRATTIS, om jag inte sagt det ännu :D
Hanna-Madeleine27.10.14 kl. 16:45
Tack :D Ja folk borde faktist sluta bry sig så mycket om andras utseende o beteende o fundera mer på sitt eget ;)
28.10.14 08:20
Det där med ätande under en graviditet är inte slltid lätt. Under min första graviditet var jag stressad att jag inte gick upp i vikt för jag tänkte ju att man ska gå upp då man är gravid. Jag åt en hel del fast jag inte var hungrig. Andra graviditeten kände jag det nog är bra att äta, men bara då jag verkligen vill det och känner mig hungrig. Var ändå lite orolig över att jag bara gick upp 5,5 kg, men bra mådde ju både jag och bebisen. Sista graviditeten var jag inte det minsta stressad över vare sig vikten eller vad jag åt för jag såg till att äta näringsrikt, men åt aldrig mer än jag normalt gör. Behövde inte det helt enkelt.

Jag tror mycket på att lyssna på kroppen, känner du dig mätt är du antagligen det och behöver inte tvinga i dig mat. Bebisen tar ju det den behöver som tur är, om så på mammans bekostnad.

Jag har aldrig fattat det där att folk tycker att ja men jag är gravid då kan jag äta hur mycket som helst och vad som helst. Det är väl just då man borde fundera på vad man äter för att ge kroppen och bebisen det bästa.

Så ät du när du är hungrig eller vill äta och va mätt när du är mätt. Och fundera inte så mycket på andra för alla är vi olika och har olika åsikter.
Pia28.10.14 kl. 14:50
Det roliga är att ätandet är det jag stressar minst över, samtidigt som jag nog funderar mest på det. Vad lockar idag o vad kommer att locka imorgon, liksom. På rådgivningen sa hon också att det inte gör något att man går ner något i vikt, att babyn nog tar vad hen behöver. :) De första 20 veckorna skulle jag däremot helst inte gå upp i vikt o det har jag inte gjort heller, förvånansvärt nog. Jag håller helt med dig om det där med att man under graviditeten ju gärna ska äta så bra som möjligt! Vi köper mycket eko nu och all mat lagas från scratch (det gör jag iofs alltid). Man får göra hur det känns bäst bara ;)
28.10.14 18:38
Ja det där med ätande och vikt när man är gravid är en historia för sig. Själv får jag äta titt som tätt för att hålla illamåendet i styr, det kan slå till på en gång om jag inte äter tillräckligt fort när jag börjar känna av det. Men som tur är har jag inte spytt en enda gång, vilket jag är överlycklig för! :) I början av graviditeten blev jag jättefort mätt och åt också jättelångsamt, enligt min man. Vi var på resa veckan efter att jag fått veta att jag var gravid och han klagade varje morgon på att det tog evigheter för mig att äta frukost. Nu tycker jag inte det är någon större skillnad längre, kan äta mer normalt. Trycker nog säkert i mig mer än jag kanske borde, och oroar mig för att jag ska ha gått upp för mycket när jag ska till rådgivningen nästa vecka, men hellre det än att må pyton och få ligga i sängen dagarna i ända. Drömmer om sånt som man inte får äta när man är gravid, som romkräm! Kommer väl att trycka i mig en hel tub på raken sen när jag äntligen får äta det igen sen, haha! :D Är det någon annan än jag som tycker att det är en hel vetenskap det här med vad man får och inte får äta när man är gravid? Man blir ju helt nojig, jättejobbigt när man t ex äter ute och inte vet vad maten innehåller, eller om man bara ska köpa en smörgås på café och man måste undersöka exakt vad smörgåsarna innehåller ifall det skulle råka vara något man inte får äta (som kallrökt eller gravad lax eller ansjovis). SUCK, blir ju galen med mindre!
Lilith28.10.14 kl. 15:21
Åååh jag är SÅÅÅÅ sugen på rom och lax! O beef jerky, haha. Kunde gråta av längtan! Vi åker till Sthlm om nån vecka o jag vill inte gå på buffén o äta just för att jag inte får äta räkorna, laxen, rommen o allt ddet där. Iiiih :D
28.10.14 18:40
Nä man ska nog bara vara glad så länge man inte går ner för mycket i vikt under graviditeten, det betyder bara att allt är okej och att man mår bra :D Jag har gått upp ca 20 kg båda graviditeterna, men det är ju helt okej att kroppen ändras på det viset. :) sedan skulle jag gärna återgå till något som påminner om startvikten så jag slipper köpa helt ny garderob.

Men nej, man får inte ens på skoj säga åt en gravid att hon är fet (det gjorde min gammelmommo åt mej!). :/
sandra28.10.14 kl. 16:00
Jag tänkte före graviditeten att PFFT kilona som kommer kommer, I don't care! Får se hur det går sen då kilona kommer. En får ju tänka på att bara barnet väger ca 4 kg... :)
28.10.14 18:39

Välkommen till min blogg! Jag heter Sandra. Mig hittar du oftast med min kära kamera i högsta hugg. Utöver det bakar, inreder, njuter och drömmer jag mycket. Just nu bloggar jag mycket om miraklet som växer i min mage. Beräknat datum 10.04.2015.

Jag jobbar på klädbutik i Ekenäs och bor med min prins, katt och iller i ett hus på landet.  
Jag gör mitt bästa för att lyxa till vardagen varje dag och gillar också att bara sitta o fundera på vår trappa.

___________________

Follow on Bloglovin
Copyright Sandra Vaihela 2006-2014.
Olovlig kopiering förbjuden. Fråga om du vill låna en bild!
Är du intresserad av bi
lder eller samarbete kontakta mig på
kairisblogg@live.com

___________________

bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar


Gillar du bilderna jag laddar upp? Gilla mig som fotograf här, eller kolla in på min Flickr-sida!