Har du haft gravid-ischias?

11.11.2014 kl. 11:29

Alltså jag tar tillbaka allt jag sagt om att det inte är såå farligt med ischiasvärken. Idag är det en helt ny nivå. Det är så farligt när man står i köket o går en meter o benet böjer sig av smärta o man börjar gråta av trötthet över värken. För att sen räta på mig o märka att jaha, nu håller värken i sig trots att jag bara står på plats. Att sitta är ju inte heller så bra så har försökt fylla förmiddagarna före jobb med stilla städning eller dylikt här fast det gör ont ont ont. Finns det någon där ute som känner igen sig? Som kan berätta sin version åt mig? Borde jag bara ge upp o sjukskriva mig trots att det inte känns nödvändigt egentligen (fast det gör så jävla ont varje kväll)? Blir det bara värre nu? Hur länge ska man kämpa emot? Varför hjälper inte zonterapin? 


Säger dock ändå vad jag har sagt hela tiden - Hellre värk än illamående. Jag är inte en person som klarar av illamående. Blir prickig över hela kroppen av sånt.

 

Skriv en kommentar

Kommentarer (11)
Nu när du påminde så kom jag ihåg att jag visst hade sånt jag med, fast lite senare än du, runt vecka 25-30 nångång. Jag vill minnas att det kom och gick, vissa dagar var bättre och andra sämre, och jag fick sluta promenera till jobbet och ta bil istället. Dessutom fick jag vara noga med att inte belasta ensidigt, t.ex så skippade jag axelväskan och började med ryggsäck. Annars hjälpte bara panadol, och en massa kuddar under och bakom till natten.
Håll ut, jag tror inte att det är så här ända till slutet!

Här kan du läsa mer aom hur jag upplevde det http://siobhain.papper.fi/2013/02/20/en-san-dag/
Hanna11.11.14 kl. 12:04
Jag hoppas också att det går över! Har varit på zonterapi o har där också fått lite akupunktur, men hittills har det inte hjälpt alls tyvärr :/
11.11.14 12:40
Kan de vara att du har foglossning? De är förfärligt, man vet inte hur man ska vara, man vill inte sitta och inte ligga för strax man ska upp tar de så ont! De finns så kallade stödbälten för gravida, om du har möjlighet prova en sådan så rekommenderar jag. De kanske inte hjälper helt, men värt att prova. Kanske de lindrar på något sätt iallafall. De hjälpte mig själv lite, kändes som man hade lite mera stöd, fast foglossningen varade tills förlossningen. Hoppas du hittar någon lösning som hjälper dig! :)
Pia11.11.14 kl. 12:25
Jag förklarade på rådgivningen var o hur det gjorde ont men hon menade nog på att det var ischiasbesvär! Har gått på zonterapi tre gånger o har också fått akupunktur där, kan ju förstås vara att det börjar övergå i foglossning? Besvärligt det där. Dock har det på zonterapin synats att jag nog har lidit av de här besvären länge trots att jag inte känt av dem på detta sästt. Mystiskt tycker jag. Ska kolla om jag hittar ett att prova nånstans! Kanske rådgivningen har att prova på?
11.11.14 12:41
Gissar också på foglossning. Har själv har haft det med båda barnen och det är helt vidrigt. Försök att undvika allt som gör ont (omöjligt helt och hållet såklart men lyssna på kroppen), stå på ett ben då du klär på dig, gå i trappor osv.... Var vaksam även på temperaturskillnader, klä dig varmt.Magnesium-tillskott kan också funka. Krafter dit!
Hannah11.11.14 kl. 12:29
Som jag skrev i kommentaren ovan så tycker jag det är så mystiskt, för gissade själv på foglossning först men enligt rådgivningen handlar det om ischias. Men har förstått att det kan övergå i foglossning sådär rakt från ischias. Så häärligt - INTE. Får väl försöka hitta ett sätt att stå på jobbet så jag inte besväras så hemskt, samt försöka gå lugnt o stilla. Hade som sagt helst inte sjukskrivits redan nu för en sån "liten" grej (som ju inte är så liten egentligen..) Tack för krafterna! <3
11.11.14 12:43
Låter inte trevligt :( hade själv ishias som började tidigt. Sen gick det över i foglossning och det var horribelt. Min käraste fick vissa nätter hjälpa till då jag sku vända mig i sängen. Provade akupunktur och jag tycker den vassaste och intensivaste värken försvann.
joije11.11.14 kl. 12:33
Usch då, låter som att jag har prime time framför mig då ännu! Jag har fått akupunktur en gång på zonterapin men tror hon får börja ta fram "the big guns" nu för annars tycker jag inte att det har hjälpt alls?
11.11.14 12:44
Det lät lite fel det där, du ska alltså UNDVIKA att belasta endast ett ben (och därmed fogarna) i gången. Sitt ner då du klär på dig, ta hissen osv. :) Kudde mellan knäna då du sover på sidan kan också hjälpa på natten.
Hannah11.11.14 kl. 12:53
Kudde har jag haft, ja, eller har mellan benen då jag somnar men då jag vaknar kan den vara lite var som helst. Skulle inte undra om jag hittar den uppe på klädskåpet nån morgon, haha. Tror jag ska försöka höra med zonterapeuten på skillnader mellan foglossning och ischias så man faktist får fram vad som ÄR fel. Tack för tipsen Hannah!
11.11.14 12:58
Det kan räcka några ggr. Innan det börjar hjälpa (om det hjälper). Jobbigt är det. Kan fortfarande känna smärtan... ifall det är foglossning finns det massor man borde undvika för att åtminstone inte laga det värre. Kanske borde du ta några dagar sjukledigt och bara försöka vila för att kunna utvärdera om det hjälper att inte anstränga sig och vara så mycket i rörelse. Det är inte kul med sjukledigt MEN det är jätte jobbigt med hård värk. Hör av dig om du undrar nåt :)
joije11.11.14 kl. 13:15
Jag trodde faktiskt också i början att de var ischiasbesvär jag själv hade, visste inget annat heller eller att de fanns något som hette foglossning. Men så sa barnmorskan att de kan vara foglossning, och då jag läste om det och det passade så bra in alla besvär. Och jag fick de typ redan i vecka 24.Men eftersom jag hade mycket praktik som frisör och det var så besvärligt, kollade jag upp lite med stödbälten. Jag åkte till en Babyaffär där fanns många olika stödbälten, också stödbh, stödunderbyxor. Och så fick jag nog prova där så storleken var rätt. Men har du någon som du känner som skulle ha som du får låna/prova hos? De kan ju hända att du har nu först haft mera på ischias men att övergått till foglossning. Allting är ju så individuellt i graviditeter. Många gånger vet man bäst själv, än vad barnmorskorna säger. Och med sjukskrivningen, då de faktiskt börjar kännas som du inte klarar av att jobba att de tar så ont ska du nog sjukskriva dej. Du får lyssna på din inre instinkt. Bättre att du får vila, så mår både du och babyn bra! Fråga råd i en babyaffär, så du hittar en bra stödbälte! Eller kolla upp på internet först vad andra har tyckt. :)
Pia11.11.14 kl. 13:44
Jag måste nog kolla upp bälten!
11.11.14 21:12
Jag hade det.. fick det ca.vecka 18. Sista tiden var så svår att jag inte vågade gå om jag var ensam hemma ifall jag skulle ha fallit och slagit mig. Efter graviditeten tog det bara nån vecka så försvann det :)
camilla11.11.14 kl. 14:18
Usch då... Låter inte så kul!
11.11.14 21:13
Hade ischias under graviditet nummer två. Värsta jag har varit med om. Huggde av smärta ibland i sidan så jag nästan ramla, kunde inte gå utan smärta, ibland kom ja inte upp ur krypställning ens, redan att rulla sig ur säng på morgon var ett dilemma. Ischias nerven går ju från ryggen ner till baken, från baken ner till knä o ända ut till lilltån. Hela nerven värkte för mig vartefter jag tyngde på den o när de huggde till strålade det ut ända till tårna. :( Gick till Joonas Roslund som e väldigt bra, han tryckte kotorna på plats och satte höften i rätt läge så att nerven inte skulle bli klämd, känslan efteråt var ju magisk då man knappt hade kunnat gå innan, dock tog det ju inte länge innan jag felbelastade igen och var in i samma rullians igen. Först nån vecka efter förlossningen släppte smärtan, men visst kam jag ännu känna av det idag om jag suttit konstigt länge elller gjort nått knasigt, och då e dottern 1,4år nu. Hoppas din ischias inte urartar sig till den grad jag hade iaf, det är så himla plågsamt!
Josse11.11.14 kl. 16:16
Jag har inte så där vanvettigt sjukt ännu men då det bara blir värre o värre... Huhhu!
11.11.14 21:13
Det finns Ischas och sk. falsk ischas. Ischas räknas det till om man har strålningar enda ner till fötterna (ofta orsakad av diskbråck eller prolaps), men om symptomen är mera i skinkan med möjlig strålning lite ner i låret kallas det falsk ischas och då kan det vara musklerna (ex. m.piriformis) i skinkan som klämmer på nerver. Foglossningar kan det ju också vara frågan om.
Ang. SI-bälten (/"gravidbälte") så kan du prova och få låna ett från Hjälpmedelscentralen här i Ekenäs, finns på Ekåsens omr. De hjälper dig där att hitta rätt storlek och visar hur det ska sitta mm., helt gratis :)
Du kan också prova på att ligga på rygg med knäna böjda och upp på en hög med dynor eller liknande, sk. psoas ställning - brukar hjälpa, räkans som lugnande ställning. Prova göra olika töjningar för sätesmusklerna/skinkorna för att se om det skulle lätta, ifall att det är så att det är musklerna som irriterar nerven.
Hoppas det blir bättre snart! :)
Silje11.11.14 kl. 21:44
Tack för tipsen! Borde ju ha tänkt på att konsultera dig ;)
12.11.14 09:54
Jag hade ischas! Gick till en fysioterapeut som visade hurdana rörelser jag skulle göra, såna som går i kors hjälpte just för det. Tex stå på alla fyra och stretcha motsatt arm och ben samtidigt. Sen hjälpte det att gå i riktigt högklackade skor, en lustig syn då man var höggravid.
Karolina18.11.14 kl. 12:49
Fniss, ser framför mig att gå i skorna. Tyvärr har jag såna fötter som inte klarar av det HELLER. Men har stretchat o så, nu dock sjukledig...
18.11.14 13:11

Välkommen till min blogg! Jag heter Sandra. Mig hittar du oftast med min kära kamera i högsta hugg. Utöver det bakar, inreder, njuter och drömmer jag mycket. Just nu bloggar jag mycket om miraklet som växer i min mage. Beräknat datum 10.04.2015.

Jag jobbar på klädbutik i Ekenäs och bor med min prins, katt och iller i ett hus på landet.  
Jag gör mitt bästa för att lyxa till vardagen varje dag och gillar också att bara sitta o fundera på vår trappa.

___________________

Follow on Bloglovin
Copyright Sandra Vaihela 2006-2014.
Olovlig kopiering förbjuden. Fråga om du vill låna en bild!
Är du intresserad av bi
lder eller samarbete kontakta mig på
kairisblogg@live.com

___________________

bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar


Gillar du bilderna jag laddar upp? Gilla mig som fotograf här, eller kolla in på min Flickr-sida!