Ischias vs. foglossning?

17.11.2014 kl. 10:25

Tack för alla svar på ischias-inlägget! Många av er misstänkte att det snarare handlade om foglossning än ischias - Men hur vet man skillnaden? Någon av er som kan beskriva hurdana besvär ni har haft med foglossning?

Nu ha jag själv börjat misstänka att det kanske handlar om foglossning när jag har börjat ha kraftig värk "längre in mot mitten" av höften samt molande värk på sidorna. Det är mindre kul att vakna varje gång jag svänger mig på natten o att sen försöka slippa upp på wc är ett projekt i sig. För att inte tala om att slippa tillbaka till sängen sen. Men hej, on the bright side, efter lite kämpande slapp jag upp från sängen själv i morse! 

Nej, nu blir det zonterapi o efter det jobb. Trött trött trött. 

Kommentarer (6)
Det är svårt att veta skillnaden själv. Bäst vore väl att kolla upp det vid nån som "kan se" När jag skulle hämta ett stödbälte så sa jag att de funderade på rådgivningen om det kanske var ischias jag hade. Hon hade mig att sitta på en stol och lägga upp ena foten (sidan av foten, sådär halvt påväg mot att sätta benen i kors) på motsatt knä. Jag skulle tydligen inte kunna sitta så om det hade varit ischias.
Nina17.11.14 kl. 10:57
Min zonterapeut förklarade det såå enkelt! Ischias ( o falsk ischias) gör ont på baksidan av höften o på ryggen, medan foglossning också gör ont på framsidan. Definitivt ischias.
18.11.14 08:44
Foglossning brukar kunna kännas "frampå" också, det gör inte ischias. Alltså inte bara i höfterna, utan i blygdbenet också. Det blir liksom ömt överallt runt hela bäckenet.
Yvonne17.11.14 kl. 12:18
Nåt bra med smärtan - Det är inte foglossning OCKSÅ.
18.11.14 08:46
jag har nog också fått foglossning och det är ju ingen höjdare. Jag vart lite deppig precis första veckan men nu försöker jag hålla modet uppe!
frida svensson17.11.14 kl. 14:51
Jag lärde mig igår att det nog fortfarande "bara" handlar om ischias. Grymma knivhugg, hoppas på att vänja mig nån dag.
18.11.14 08:46
Jag har väldigt lindriga besvär av bådadera.Ischiasnerven kan komma ikläm någon gång, speciellt då jag dammsuger. Då har jag oftast bara ont bak i ryggen och det brukar försvinna över en natt. Har inte dagtid haft något problem med höfterna men på natten har jag ibland så jag får en molande värk i höfterna. Då måste jag lägga mig på rygg ock dra upp benen så känns det bättre igen. Tyvärr kan jag bara sova på sidorna nu så det är ju lite krångligt. Jag har en stor jättemjuk dyna under höfterna när jag sover och det har hjälpt. Annars är vår säng ganska hård och det är inte bra om man har foglossning. Ibland försöker jag också att inte ligga i samma ställning på sida utan lutar mig lite mer så jag ligger halvt på sida - halvt på rygg. Stöder då upp ryggen med diverse kuddar. Att ha en kudde mellan benen ska visst också hjälpa men det har det inte gjort för mig, snarare blivit värre. Hoppas du förstod mina virriga förklaringar :)
Marie17.11.14 kl. 17:31
Det värsta för mig är nästan att lägga mig ner - Det är såååå skönt för stunden men då jag stiger upp igen kan jag knappt stöda på mitt ben pga smärtan.. Mindre skönt :/ Tur att man får något så underbart ut av detta som en liten baby :)
18.11.14 08:48
Vid foglossning försvinner oftast den intensivaste värken då man är riktigt stilla. Den förvärras då man t.ex. ska vända sig i sängen, stiga upp, sätta sig, alltså då man är igång. Det kan göra skitont att gå och ofta börjar man då vanka som en anka o hamnar ta minmala steg. Been there done that.
joije17.11.14 kl. 18:27
Det är ju så konstigt för jag har ju så GRYMT ont på natten när jag svänger mig i sängen. Mysko. Iofs ska man väl aldrig jämföra symptom men ändå :D
18.11.14 08:48
Jag har haft besvärlig foglossning båda gångerna, men nu senast fick jag dessutom ischiasliknande smärtor. Liksom du hade jag också svårt att svänga mig på natten. Fysioterapeuten jag fick akupunktur av menade att det var "falsk ischias" som berodde på foglossningen och spända muskler, och att det är ganska vanligt :/
Sandra17.11.14 kl. 22:57
Jo, falsk ischias heter det nog, man "lider av piriformisbesvär" har jag lärt mig. Mindre kul! Tur att man får nåt härligt ut av smärtan sen till sist!
18.11.14 08:49

Välkommen till min blogg! Jag heter Sandra. Mig hittar du oftast med min kära kamera i högsta hugg. Utöver det bakar, inreder, njuter och drömmer jag mycket. Just nu bloggar jag mycket om miraklet som växer i min mage. Beräknat datum 10.04.2015.

Jag jobbar på klädbutik i Ekenäs och bor med min prins, katt och iller i ett hus på landet.  
Jag gör mitt bästa för att lyxa till vardagen varje dag och gillar också att bara sitta o fundera på vår trappa.

___________________

Follow on Bloglovin
Copyright Sandra Vaihela 2006-2014.
Olovlig kopiering förbjuden. Fråga om du vill låna en bild!
Är du intresserad av bi
lder eller samarbete kontakta mig på
kairisblogg@live.com

___________________

bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar


Gillar du bilderna jag laddar upp? Gilla mig som fotograf här, eller kolla in på min Flickr-sida!